20 maj 2020

Säsongsarbetare undantas från inreseförbudet

Regeringen kommer att införa undantag i det tillfälliga inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen, samt för personer som beviljats uppehållstillstånd av familjeskäl.

Inreseförbudet som gäller i hela EU infördes den 19 mars och förlängdes för en vecka sedan till den 15 juni. Det gäller alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island Lichtenstein och Schweiz.

- Europeiska rådet och kommissionen har gjort en rekommendation att man öppnar upp för att till exempel säsongsarbetare inom trädgårdsnäring och skogsbruk ska kunna undantas för att det är samhällsviktiga insatser som de gör. Men också att fler som beviljats uppehållstillstånd i Sverige, inte minst de som beviljats det för familjeåterförening, också ska kunna resa in i landet, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Regeringen ska nu se över förordningen och ta fram ändringsförslag "skyndsamt", enligt Bolund.

Mer information kommer.

Publicerad 20 maj 2020 11:46
Senast uppdaterad 20 maj 2020 11:47